Tsjechië Schotland Yorkshire Nagold

Nagold 2009

In mei 2009 waren Frits, mijn vismaat, en ik op bezoek bij Joost Stolk. Frits had een boek gevonden over het maken van splitcane hengels en dat wou hij graag aan Joost geven. Frits kreeg van Joost een #3 hengel van iets minder dan 7 foot. Ik kreeg een blank van Joost, omdat hij wel weet dat ik graag mijn hengels zelf afbouw en dat ik ook graag mijn eigen accenten aanbreng. Afgelopen zomer heb ik deze hengel afgebouwd. Mijn zwager heeft een koontje gedraaid van teakhout om aan het eind van het handvat te lijmen, zodat de kurk netjes afgewerkt kan worden. Ik heb er een reelhouder van nikkelzilver opgezet met een stukje dragonwood als “spacer”. Verder 1 pootoogjes en rode wikkelingen. Net boven het handvat heb ik een stikker geplakt met mijn naam en de naam van Joost omdat hij de blank heeft geschaafd.

Eind september gingen Frits en ik deze hengels uitproberen in de Nagold in Duitsland. Het was prachtig weer en we hebben ook wel wat forellen gevangen. De meeste tijd heb ik met mijn #4 splitcane gevist, omdat je in het stuk van de Nagold waar wij vergunning voor hadden niet met een #3 mocht vissen. De keeper of the stream was nogal punctueel, dus alleen de laatste twee uur hebben we met onze nieuwe hengels gevist. Ik ving zowaar nog een paar forellen ook. Ik heb daar nog wel een IJsvogel gezien en een aantal waterspreeuwen.

Ik heb de meeste tijd gevist met spiders, maar aan het eind van onze eerste dag stegen er ook wat forellen dus toen heb ik ook nog droog gevist. De vlieg die bijna aldoor aan mijn leader heeft gehangen is de Opossum Caddis. Ik viste dit weekend bijna aldoor across and down (dwars en stroomaf) en ik heb veel geleerd over het vissen stroomaf uit het boek van Dave Hughes: Wet Flies. Een prachtig boek over het vissen met wingless wets en spiders. Hij beschrijft hoe je op een goede manier stroomaf kan vissen met gebruikmaking van een swing aan het eind van een deaddrift.

Op de foto’s zie je hoe ik deze hengel heb gebouwd en hoe ik ermee heb gevist in de Nagold. Ik hoop nog vele malen met deze mooie hengel te kunnen vissen.