Mooie dag Pasen 2008 Werples Snoeken


Een mooie dag.

Vandaag was een mooie dag. De winter was tot nu toe niet erg koud geweest. Maar vandaag was het voor het eerst een wat koudere dag. Een klein beetje te veel wind uit het noorden. Maar de hele middag scheen de zon.
Ik had met Martin afgesproken bij het begin van de “Singel”. Dat is in de buurt van het stadskantoor. Toen ik aankwam was Martin al aan het vissen. Hij drilde net een vis. Het was een kleine bliek (kolblei). Het water was een beetje vies een beetje geelachtig modderig. Als het helder is kan je veel meer vis vangen. Maar alleen in de winter. In maart of april zwemt de vis weer naar het kanaal. De singel staat in open verbinding met het kanaal. Ik vroeg Martin of hij al veel had gevangen. Het enige antwoord was wat gegrinnik en: “Het water is nogal vies, zoals je kan zien.”
Aan zijn leader had hij twee ML-nymphen gebonden. Zoals gewoonlijk niet te groot. Gebonden op een haak 14 of zoiets. Voordat ik mijn hengel uit de koker had ( ik was op de fiets) ving hij de volgende vis. Het was een blankvoorn van ongeveer 20 cm. Ik ging vissen met mijn splitcane, een hengel van 210 cm, drie deeltjes voor een #5. Hij is gebouwd door Joost Stolk. Het is een erg mooie hengel voor de singel, omdat je niet zo erg ver hoeft te gooien en je hoeft nergens de vis te tillen: een splitcane kan daar slecht tegen.
Ik zette mijn hengel in elkaar, even wat vet van achter mijn oren op de mannetjesbus. Mijn reel was van Ron Thompson met een vijf lijn (een Mill End van Mullarkey. Ik koop deze goedkope lijnen omdat ik nooit langer dan een jaar met een lijn doe. Ook niet met een dure lijn. Binnen een jaar zitten er allemaal barstjes in de lijn.)
Mijn leader bestaat uit een meter braided nylon, de eerste halve meter heb ik zo gelaten de volgende halve meter is verjongd tot zes of zeven draden. Aan deze meter knoop ik met een lus in lus verbinding anderhalve meter 12/100. Ik vis altijd met een dropper op ongeveer 40 cm van de punt. Aan de punt kwam een LB 14+ en aan de dropper een ML-nymph op haak 12.
We visten nog ongeveer een half uurtje verder op deze stek. We vingen wat blankvoorn en wat ruisvoorn maar niets speciaals. We gingen verkassen naar een plek ongeveer 300 meter verderop. In de winter zwemmen blankvoorns in erg grote scholen bij elkaar. Als je ze op de ene plek niet kan vangen dan kan het 300 meter verderop ineens wel lukken.
Ik ving met de ML-nymph veel meer en ook grotere vissen dan met de LB 14+. Misschien zwommen ze wel iets dieper of was er een andere rare reden. Ik haalde de LB 14+ van de leader en bond nog een ML-nymph aan de punt.
We vingen ieder ongeveer 30 blankvoorns en ruisvoorns. Mijn grootste was 31 cm. De volgende dag ging Martin weer in de singel vissen en toen ving hij een blankvoorn van 33 cm.
De omgeving is niet erg leuk om in te vissen, omdat je middenin de stad staat. Je kan wel heel veel vis vangen en ook nog van redelijk tot groot formaat.


Klik op een foto voor een vergroting.