Mooie dag Pasen 2008 Werples Snoeken


Pasen 2008

Er zijn van die dagen dat alles wel verkeerd lijkt te gaan. Het was tweede Paasdag en dat was de enige dag in het hele Paasweekend dat ik tijd had om te gaan vissen. Mijn vaste vismaatje moest deze dag ergens gaan wandelen of zo, hij mompelde nog wel iets van een watertje verkennen, dus ik denk dat hij langs water is gaan wandelen. We moesten ook nog op visite bij mijn jongste zoon en ik probeerde nog om af te spreken om half elf maar dat was veel te vroeg voor hem dus het werd al half twaalf voor we er waren.
Zo kwam het dat ik pas om twee uur van huis vertrok.
Ik ging op de fiets naar de stad. Mijn fiets is nog redelijk nieuw dus ik fietste in het zonnetje op een heel plezierige manier naar het centrum. Met de fiets kan je in de stad veel handiger uit de voeten want je zit niet met het zoeken naar een parkeerplaats en betalen hoeft ook al niet, want al was het een feestdag in de stad moet je toch nog betalen voor je parkeerplaats.
De eerste plek waar ik wilde vissen was in de singel. Ik tuigde mijn 7 foot hengeltje op. Deze had ik al een tijd geleden gemaakt van een holglas fibetube blankje. Ik had een vierlijn bij me, maar eigenlijk is die wat te licht voor het hengeltje. Aan de lijn zat een leader van gebreid nylon, waar ik vanaf halverwege wat draden uitgetrokken had zodat er een tapering ontstaat. Aan twee kanten maak ik dan een lus en in het dikke stuk, waar dus geen draden uit zijn rijg ik een dubbele nylon draad 18/100, zodat het dikke stuk wat mee massa heeft. De ene lus gaat aan de vliegenlijn en aan de andere komt anderhalve meter nylon 12/100, waar ik op een 40cm een dropper aan maak met een waterknoop. Aan de punt knoopte ik een double beaded Red Butted Hare’s Ear en aan de dropper een gele vlieg met 1 goudkop. Het water zag er nogal troebel uit en ik had er niet erg veel vertrouwen in. Na een stuk of tien worpen had ik het wel gezien, op naar de gracht.
Het begon ook nog eens te sneeuwen en het was behoorlijk koud geworden. De wind was harder geworden en stond in de lengterichting van de gracht, waardoor mijn vliegen ook nog eens veel te snel door het water gingen. Ik kreeg geen beet en op de volgende stek ook niet en op de stek daarna ook geen vis.
Op het vijfde stekkie kreeg ik een vis vast, eindelijk, de vis had de gele vlieg op de dropper gepakt, tijdens het drillen raakte de onderste vlieg vast aan een fiets of zoiets, zodat ik de hele boel stuk moest trekken, weg vliegen, weg vis. Gelukkig begon het zonnetje weer te schijnen, maar het werd al wat later op de dag dus kouder en dan knoopt het niet zo makkelijk meer. Ik had nog wel dezelfde vliegen in mijn vliegendoos dus na een poosje kon ik weer verder vissen. Bij de eerste worp kwam ik meteen in een soort rozenstruikje dat uit de wallenkant groeide. Alles kwam heel weer los en toen eindelijk had ik de eerste vis op de onderste nimf. De leader was langzaam dieper in het water gezakt en deze vis ving ik ook werkelijk, het was een blankvoorn van ongeveer 20 cm. Het was inmiddels 4 uur in de middag.
Uit hetzelfde stukje gracht ving ik nog 6 blankvoorns. De grootste was 27 cm en ze pakten allemaal de Red Butted Hare’s Ear. Het waren gezonde vissen en ze vochten met ”dash and spirit” (Bruce Sandison). Het liep tegen half zes dat het weer begon te sneeuwen en toen had ik het wel gezien. Nat van de sneeuw en koud, maar met een helder hoofd kwam ik thuis.

Klik op een foto voor een vergroting.